Et stoppet afløb kommer aldrig på et belejligt tidspunkt, og det er ikke sikkert, at du altid selv kan udbedre problemet.
Den bedste og sikreste løsning er at ringe efter professionel hjælp – så skal vi nok tage hånd om problemet.

Når dine afløb på badeværelset stopper til, skyldes det ofte, at sæberester, hår, papir eller andet skidt sætter sig fast. Det kan være i brusekabinen eller håndvasken, hvor du ofte selv kan ordne det ved at åbne risten eller bundventilen og fjerne skidtet. Hvis det derimod er afløbet ved toilettet eller vaskemaskinen, er det typisk sværere at ordne selv.

For at sikre en optimal drift af dit kloaksystem og forhindre, at rørene tilstopper, er det vigtigt at være opmærksom på, hvad der IKKE skal skylles ned i toilettet.
Det gælder for eksempel:

Vådservietter
WC blokke
Olie
Bleer
Intimbind / tamponer
Fedt

HUSK: Professionel rensning af kloakledningerne kan medvirke til at forebygge fremtidige problemer.

Hvorfor oplever du et tilstoppet afløb?

Der kan som nævnt være mange årsager til, at du kommer til at stå med et stoppet afløb i bad, et stoppet afløb i vasken eller en tilstoppet kloak i eksempelvis kælderen. I alle tilfælde er den største årsag til et tilstoppet afløb en opbygning af snavs og affald.

Det kan som nævnt være affald som vådservietter, bleer og intimbind, men tilstopningen kan også opstå, selvom du er opmærksom på ikke at smide affald i toilettet. Snavs og mindre affald som eksempelvis hår, madrester, sæberester og lignende kan nemlig også ophobe sig i afløbet, hvorfor det på sigt kan lede til en tilstopning.

Fedt er en anden stor synder, når det kommer til tilstoppet afløbet i køkkenet. Et afløb stoppet i køkkenet skyldes ofte ophobning af fedt fra mad som eksempelvis olie, da olien sætter sig fast og ikke blandet sig med vandet. Men også et afløb stoppet i bad kan skyldes fedt, da olie og fedt fra menneskekroppen også ender i afløbet, når der tages bad.

Hvis du har hårdt vand i dit område, kan en tilstoppet vask eller et tilstoppet afløb også skyldes kalkaflejringer. Når der er meget kalk i dit vand, kan kalken sætte sig fast på overflader af rør, og det kan på sigt forårsage tilstopninger, hvis du ikke får gjort noget ved det.

Manglende rengøring og vedligeholdelse af afløbene i din bolig er en anden faktor, der kan øge risikoen for tilstopning. Afløb skal som alle andre dele af din bolig vedligeholdes regelmæssigt, hvis du gerne vil sikre problemfri brug i fremtiden. 

Hvad gør du ved en stoppet håndvask eller et tilstoppet afløb?

Hvis du gerne vil undgå et stoppet afløb i køkkenvasken eller en tilstopning af andre afløb, er det først og fremmest vigtigt, at du sørger for at tage alle de forebyggende foranstaltninger, der skal til. Det gælder eksempelvis for:

  • Undgå at smide affald i afløbene
  • Brug siler eller riste for at fange hår, madrester og lignende
  • Undgå at hælde fedt og olier i køkkenafløb
  • Udføre regelmæssig vedligeholdelse ved at rengøre afløbene
  • Få professionel rensning af kloakledninger

Men hvad gør du, hvis uheldet alligevel er ude? 

En simpel metode til at komme et stoppet gulvafløb eller lignende til livs er ved at bruge en afløbspumpe. En afløbspumpe bruges kort sagt til at puste tilstopningen ud, og det vil ofte være en effektiv løsning.

Hvis en pumpe ikke virker, kan du prøve at løse problemet med et stoppet afløb på badeværelset eller et tilstoppet afløb i håndvasken ved at fjerne vandlåsen. Tilstopninger opstår ofte i vandlåsen, der er det buede rør under afløbsristen. Du kan derfor løse mange problemer ved at skrue vandlåsen af for bagefter at fjerne eventuelt affald og give vandlåsen en grundig rengøring.

Hvis ingen af disse forslag løser problemet, kan det være et tegn på, at dit afløb er stoppet længere nede i systemet. En tilstopning af kloak kan sætte sig langt nede i afløbsrøret, hvor du har svært ved at gøre noget ved det, hvis hverken afløbsrens eller andre af de nævnte metoder virker.

Nogle gange kan en afløbssnegl være en løsning på et problem med en utilgængelig tilstopning, mens du i andre tilfælde kan blive nødt til at hyre en professionel, der kan rense afløbet med det rette udstyr.

Det kan vi selvfølgelig hjælpe dig med her hos Norva24, hvor vi altid står klar til at yde professionel bistand til dine tilstoppede afløb.

Oplever du tilstoppet afløb, køkkenvask eller toilet, står vi klar til at hjælpe døgnet rundt

Bestil direkte Kontakt os

Kontakt os: