Har du problemer med rotter i kloak, faldstammer, brønde eller nedløbsrør? Så kan en rottespærre være løsningen, og det er noget, vi nemt kan klare. Først tjekker vi omfanget af rotter vha. TV-inspektion, og derefter installerer vi den optimale type rottespærre.

Godt at vide

Hvis du finder tegn på rotter i huset eller kloakken, skal du kontakte din kommune via borger.dk. Som husejer er du ansvarlig for din del af kloaksystemet (typisk fra hus til skel), og kommunen er ansvarlig for den del, der ligger ude i vejen. Med en monteret rottespærrer har du gjort dit, og det er dermed kommunens ansvar at bekæmpe rotteproblemet i deres del af kloaksystemet.

HUSK: Kontroller, om din husforsikring dækker skader på boligens kloak i tilfælde af skadedyr.

 

Hvad er en rottespærre?

En rottespærre er kort sagt en enhed, der er designet til at forhindre rotter i at komme ind i eksempelvis dit hus via afløbsrør. Rotter er et konstant problem for både boligejere og virksomheder, og da rotter ofte opholder sig i afløb, vil de også have mulighed for at trænge ind i dine bygninger gennem selvsamme afløb, hvis der ikke er beskyttet mod rotter.

Der findes forskellige former for rottestop, som vil forhindre rotter i at trænge ind gennem dine afløb. Der kan eksempelvis skelnes mellem mekaniske rottespærrer og elektroniske rottespærrer. Med en mekanisk rottespærre er det tale om en fysisk blokering, som sørger for, at rotter ikke kan trænge ind gennem afløbene. Det kan eksempelvis være en flap eller en dør, der kun kan åbne i én retning, så spildevand kan komme ud, men så rotter ikke kan komme ind den anden vej.

En mekanisk rottespærre kan også være en kugle-mekanisme, som giver vand mulighed for at strømme ud, men som blokerer for, at rotte kan komme op den anden vej i afløbet.

En elektronisk rottespærre i kloak virker derimod ved, at sensorer kan registrere en rotte i afløbet, hvorefter en motor aktiveres, der aktiverer en blokering af afløbet.

 

Hvor monteres en rottespærre?

En rottespærre monteres typisk i kloaksystemet på de steder, hvor rotter har adgang til at trænge ind i din bolig eller din virksomheds bygninger. Det kan eksempelvis være afløb i kælderen, da netop disse afløb er et af de mest almindelige steder for rotter at komme ind.

En rottespærre kan også monteres i andre kloakrør i dine bygninger, og det kan derfor være en god idé at blokere alle afløb i eksempelvis din bolig med rottespærrer. Det kan eksempelvis være afløbet på badeværelset, hvor især det store afløb fra toilettet er værd at beskytte.

Men også afløb uden for din bolig eller din virksomhed kan beskyttes af rottespærrer, hvis du gerne helt vil undgå, at rotter trænger ind på din grund fra afløb. Det kan eksempelvis være ved afløb i indkørslen eller på terrassen.

 

Har du brug for en rottespærre?

Der er flere forskellige faktorer, du skal kigge på, hvis du vil afgøre, om du har brug montering af rottespærrer i dine afløb. Du skal eksempelvis kigge på, hvor din bolig eller din virksomhed er placeret i landskabet.

Rotter holder ofte til i afløbssystemer i byerne, og derfor vil rottespærrer især være relevant for dig, der bor i byen. Men selv i byerne er nogle områder værre ramt end andre, og det er derfor altid en god idé at forhøre dig i dit lokalområde for at finde ud af, om rotter historisk har været et problem.

Dertil er det også vigtigt at holde øje med, om der er rotteaktivitet omkring din bolig eller din virksomhed. Hvis du direkte har observeret rotter på din grund eller i dine bygninger, eller hvis du ser tegn på rotter i form af fodspor, afgnavninger, afføring eller lignende, er der en god sandsynlighed for, at de er kommet frem gennem dine afløb, og du kan derfor forhindre fremtidige indtrængener med rottespærrer i kloakken.

Men også selvom der ikke er nogen tegn på rotter på dine arealer, kan rottespærrer under alle omstændigheder være en god investering, da alle boliger og virksomheder på papiret er i risikozonen for rotteindtrængen.

Derfor vil en rottespærre i alle tilfælde være en god forebyggende foranstaltning, der vil beskytte din bolig eller din virksomhed mod besøg fra rotter i fremtiden.

Er du i tvivl om, hvorvidt rottespærrer er nødvendigt for dig? Så tøv ikke med at tage kontakt til os her hos Norva24 for at høre mere.

Kontakt os: