Tjek dine kloakrør nu, og slip for rotter, lugtgener og råd
Tilstoppede kloakrør giver ofte svamp og råd i husets fundament, og samtidig kan det føre til irriterende lugtgener og rotteangreb. Ifølge kloakekspert Niels Jørgensen er det en god idé at sætte ind netop nu, hvis man vil undgå problemerne.
Sommeren er lige om hjørnet, og det får mange danskere til at søge udendørs. Det lune vejr giver husejere over hele landet en unik mulighed for at efterse husets kloakrør, og ifølge Niels Jørgensen, der er afdelingsleder hos Norva24 i Næstved, kan et simpelt og hurtigt tjek nemt spare én for både irritationer og udgifter til udbedringer, hvis uheldet er ude.
“Når foråret melder sin ankomst, er det rigtig god timing eksempelvis lige at løfte kloakdækslerne og se ned i brønden. Det giver et godt billede af, hvor godt eller slemt, det står til, nu hvor efteråret og vinteren er slut. Huse, der er opført i 1960’erne, 1970’erne og 1980’erne, har både kloakrør og brønde, der er lavet i beton. Derfor skal man være ekstra opmærksom, hvis man bor i et hus af ældre dato”, siger Niels Jørgensen og uddyber:
“I mange huse blandes regnvand og spildevand i kloakken, og med øgede regnmængder og et stigende antal skybrud i Danmark øges risikoen for tilstoppede brønde samt oversvømmelser i huset og i kælderen. De store mængder nedbør betyder, at der kan trænge vand ud mellem samlingerne, hvis tagbrøndene er tilstoppede, og at husets dræn lukker til”
Husk især tagbrønden
Niels Jørgensen opfordrer til, at man som husejer især får tjekket sin tagbrønd. Det er brønden, der sidder i jorden under husets nedløbsrør.
“Blade fra tagrenden kan let tilstoppe tagbrønden, og man bør derfor tjekke brønden cirka hvert halve år og fjerne blade og mos. Hvis det ikke efterses periodisk, kan den stoppe helt til, og så risikerer man, at vandet presses ud gennem rørets sider. Det fører typisk til svamp og råd i murværket, hvilket kan både er dyrt og besværligt at få udbedret”, fortæller Niels Jørgensen.
Ekstraordinært mange rotter i år
Problemer med nedslidte eller tilstoppede kloakrør begrænser sig desværre ikke kun til fugt, råd og lugtgener.
Det giver også rotter øgede muligheder for at få adgang til huset, og særligt i år har det vist sig at være et stort problem for mange husejere.
“Vi hører fra vores samarbejdspartner, der arbejder med skadedyrsbekæmpelse, at der er ekstraordinært mange rotter i år. Siden årsskiftet har de fået omkring fem gange så mange henvendelser som normalt. Så godt som alle tilfælde med rotter i hjemmet skyldes, at kloakken er gået i stykker, eller at tagbrønden er helt stoppet, og her hjælper en fælde ikke. Så har man rotteproblemer, er første step at få lavet en tv-inspektion af rørene, så man kan kontrollere omfanget af rotternes tilstedeværelse”, siger Niels Jørgensen.
Frygter man, at ens hus bliver invaderet af de pelsede skadedyr, kan det ifølge Niels Jørgensen også hjælpe at få sat en rottespærre op. Som husejer er det nemlig ens eget ansvar at bekæmpe rotter i sin egen del af kloaksystemet – typisk fra hus til skel, mens kommunen er ansvarlig for den del, der ligger ud til vejen. Rottespærren bliver typisk i skelbrønd, så man spærrer ejendommen af.