En udsendelse i fjernsynet resulterede i en U-vending i Martin Hansens karriere. Fra et job som social- og sundhedsassistent gik han i lære som spuleoperatør, og det vækker glæde i en hårdt presset branche.

35-årige Martin Hansen fra Næstved var egentlig godt tilfreds med tilværelsen som social- og sundhedsassistent, da han i 2020 tog sig en velfortjent friaften på sofaen og zappede rundt mellem tv-kanalerne. Men netop denne aften skulle vise sig at få afgørende betydning for den unge sjællænders karrieredrømme, der på et splitsekund vendte 180 grader.

– Jeg faldt over et program om slamsugere, og det fangede min interesse. Arbejdet så virkelig spændende ud, og så tog jeg en rask beslutning om at prøve faget af, siger Martin Hansen og fortsætter:

– Jeg ville gerne have et job i branchen og startede på grundforløbet til godschauffør. Egentlig havde jeg ikke planer om at komme i lære, men da jeg opdagede, at en lokal virksomhed var godkendt til lærlinge, genovervejede jeg min beslutning. Deres biler har jeg jo set køre på vejene masser af gange, og det prikkede til min nysgerrighed.

Nysgerrigheden vandt, og i august 2021 kom Martin Hansen i lære hos kloakvirksomheden Norva24 Danmark.

En presset branche

Martins interesse for faget vakte begejstring hos Norva24 Danmark, der de seneste år har arbejdet målrettet på at udbrede kendskabet til arbejdet og sikre sig lærlinge i en branche, hvor arbejdskraften ikke hænger på træerne.

– Der mangler omkring 10.000 chauffører i Danmark, og det mærker vi alle. Derfor er det et kæmpe aktiv for os som virksomhed at få lærlinge. Vi står desværre ikke øverst på listen, når de unge mennesker skal vælge karrierevej, fordi mange simpelthen ikke ved, hvad vi laver. Derfor har vi fokus på at udbrede viden om vores branche. Når vi får nye lærlinge ind, viser det, at vi bliver bedre til at udbrede den viden, siger Vibeke Nyberg, HR-chef hos Norva24 Danmark. Hun fortsætter:

– Vi har de seneste mange år ikke haft lærlinge, men vi har kompetente medarbejdere, der kan oplære de nye, og derfor er det en vej, vi kommer til at gå de kommende år. Det er godt for de unge, der kommer i uddannelse og job. Og det er godt for os, da vi får kompetente medarbejdere, og samtidig bidrager vi til transportbranchen ved at uddanne chauffører.

En af de medarbejdere, der tager imod lærlingene og er vejleder gennem hele læretiden, er Niels Clemmensen, der er afdelingsleder i Albertslund.

– Hos Dekra ser man mange unge mennesker, der er usikre på, hvor de skal hen i livet. Mange kommer også med nogle diagnoser men finder sig til rette i den mere praktiskorienterede undervisning, og det er startskuddet til rigtig mange succeshistorier. Når vi hos Norva24 får en ny lærling ind, får vi et menneske, som rigtig gerne vil branchen, og det er en stor styrke, siger Niels Clemmensen

Fra lærling til medarbejder

Da champagneglassene klirrede på årets sidste dag, kunne Martin Hansen springe ind i 2024 som udlært spuleoperatør med fast arbejde hos Norva24 Danmark. Valget om et karriereskift truffet en stille aften foran fjernsynet fortryder han ikke.

Jeg elsker mit arbejde, hvor to dage sjældent er ens. Min tid som lærling var enormt lærerig og klædte mig på til at varetage de mange opgaver, jeg bliver kastet ud i til daglig, siger Martin Hansen.