Nanna fra Christiansfeld trives i mandsdomineret branche

Nanna Larsen er glad for sit arbejde som TV-operatør i kloakvirksomheden Norva24. Hun trives med venligt drilleri og en omgangstone, hvor der ikke lægges fingre imellem.

Kloakbranchen har ry for at være et udpræget mandefag og når en kloakservicebil bremser ned og parkerer langs kantstenen, forventer man typisk, at det er en granvoksen mand, der træder ud af bilen. Denne antagelse er ikke ubegrundet, for i 2019 beskæftigede kloak- og rensningsanlægsbranchen ifølge Danmarks Statistik 1644 mænd, men kun 308 kvinder.

Den ulige fordeling har imidlertid ikke skræmt 26-årige Nanna Larsen fra Christiansfeld fra at prøve kræfter med faget. Efter en årrække som lastbilchauffør startede hun i sommer som TV-operatør hos kloak- og industriservicevirksomheden Norva 24.

– Jeg har altid godt kunne lide at være i et mandefag, hvor en spade er en spade, og man ikke behøver pakke alting ind, når man siger noget til hinanden – der er ikke så meget pis. Hvis man dummer sig, får man det at vide, og hvis jeg er utilfreds med chefen, så får han det at vide. Sådan foretrækker jeg det, siger Nanna Larsen, og understreger:

– Jeg får på ingen måde særbehandling, fordi jeg er kvinde – tværtimod. Hvis vi skal have et tungt dæksel op, så bliver jeg måske bedt om at gøre det for at bevise, at jeg kan. Det er selvfølgelig bare lidt venligt drilleri, og det er fint med mig.

Ikke kun for mænd

Jobbet som TV-operatør er ifølge Nanna Larsen meget selvstændigt og udfordrende, og selvom det i bogstavelig forstand kan være et beskidt arbejde, er hun overbevist om, at flere kvinder ville trives rigtig godt i kloakbranchen.

– Mange lader sig nok skræmme af det beskidte arbejde og den direkte omgangstone, men jeg tror faktisk, at masser af kvinder godt kan lide, at man siger tingene, som de er. Samtidig er det et virkelig udfordrende arbejde, hvor dagene ikke er ens – du ved aldrig, hvad du kommer ud til, og det er fedt, siger Nanna Larsen.