Få en tilstandsrapport over dine kloakledninger med en TV-Inspektion

Når du køber hus burde den obligatoriske tilstandsrapport være køberens garanti mod ubehagelige overraskelser, men ordningen omfatter ikke kloakkerne. Som boligkøber løber man derfor en stor risiko ved ikke at få tjekket kloakkens tilstand.

– Du risikerer at købe katten i sækken, hvis du ikke ved, hvordan husets kloak ser ud, og hvor slidt den er. I 60’erne og 70’erne blev kloakledninger oftest udført med betonrør og ikke pvc-rør, og betonrør kræver vedligeholdelse og reparationer. Vi begynder at se starten på betonrørenes problemer her 30 og 40 år efter, og mængden af problemer vil kun stige, når de passerer 50-årsalderen. Kloakken er ikke inkluderet i huseftersynsordningen, så køber bør altid spørge sælger om kloakkens tilstand. Jeg vil personligt aldrig købe et hus uden også at få kloakken kontrolleret fortæller Anders Duus.

Video af kloakken kan være en god idé

De gamle betonrør under mange af byens boliger og gader er ofte stærkt nedslidte. Rørene knækker eller kommer til at skalle, papir begynder at hænge fast, ligesom rødder fra træer vokser ind i kloakkerne. Samtidig kan rotter uden problemer gnave sig gennem de aldrende og møre betonelementer. Bobler fra håndvaske og toiletter, der trækker langsomt ud, kan være symptomer på skader i kloaksystemet. I disse tilfælde kan en tv-inspektion af kloakken være en god ide for at kortlægge kloakkens tilstand

– Når vi kommer ud til en kunde, som har problemer med et afløb, starter vi som regel med at suge og spule røret. Derfra kan vi se, om der er grus eller trærødder i røret, hvilket kan være tegn på brud. I den situation vil vi lave en tv-inspektion for at få det præcise billede af eventuelle skader og tilstopninger. Kunden får bagefter en udførlig rapport med video og billeder af kloakken. Finder vi fejl, laver vi en handlingsplan og eventuelt et tilbud på at udbedre skaderne, siger Anders Duus

En tv-inspektion af kloakrørene under et typisk parcelhus koster mellem 2000 og 5000 kroner, hvilket skal ses i lyset af risikoen for en reparation til mellem 100.000 og 250.000 kroner, hvis hele haven efterfølgende må graves op.

– Husk dog, hvis du skal have foretaget en tv-inspektion, at bruge et firma, der er medlem af DTVK. Det er din garanti for, at man får en korrekt uddannet operatør, og at det rigtige udstyr benyttes, afslutter Anders Duus.

Andre nyheder

21. april 2021

Har du tegn på rotter?

Læs mere

9. februar 2021

Nanna fra Christiansfeld trives i mandsdomineret branche

Læs mere

29. januar 2021

Norva24 flytter helt tæt på Femernprojektet for at yde hurtig service

Læs mere
Se flere